Crna Gora će doprinijeti Alijansi na više načina, kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i dodao da ga raduje što će biti za istim stolom.

,,Prije svega radujem se dočeku Crne Gore i tome da imamo Crnu Goru za stolom. Crna Gora će imati jednak glas, jednako mjesto u NATO-u sa svim ostalim članicama Alijanse. Crna Gora će doprinijeti Alijansi na mnogo načina. Činjenica da se Crna Gora pridružila Alijansi doprinosi stabilnosti zapadnog Balkana. To je važno za Crnu Goru, ali je važno i za za cijelu Evropu i cijelu NATO. Takođe pozdravljam činjenicu da je Crna gora povećala troškove odbrane," kazao je Stoltenberg na pitanje "Vijesti" šta očekuje od Crne Gore na prvom sastanku ministara odbrane odprije u NATO.

Poslije godine pada, saveznice NATO su prošle godine povećale potrošnju na odbranu, kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

“Da bi članice bile bezbjedne, moraju da izdvajaju obećanih dva odsto BDP", rekao je generalni sekretar.

,,Troškovi odbrane, borba protiv terorizma, saradnja sa Evropskom unijom i misija u Avguanistanu biće glavne teme sastanka 29 ministara odbrane NATO”, kazao je Stoltenberg.

Istakao je da NATO i EU sarađuju bolje nego ikada ranije, a sjutra će Stoltenberg zajedno sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini predstaviti izvještaj o napretku u zajedničkoj saradnji.

Po pitanju hakerakih napada na zemlje članice, Stoltenberg je kazao da NATO radi na jačanju IT bezbjednosti.

Stoltenberg je kazao da je situacija u Avganistanu teška, te da NATO ostaje posvećen pružanju podrške tamošnjim vlastima.

Dodao je da će veće izdavanje na odbranu doprinijeti tome da se pomogne i avganistanskim snagama. Na pitanje da li je veće izdavanje na trošove odbrane rezultat političkog pritiska predsjednika SAD Donald Trampa, Stoltenberg je kazao da pozdravlja njegovu usmjerenost na tom dijelu obaveza zemalja članica.

Sjutra se u Briselu održava sastanak 29 ministara odbrane NATO, na kojem učestvuje ministar odbrane Predrag Bošković. To će biti prvi sastanak na ministarskom niovu na kojem će Crna Gora moći da učestvuje u donošenju odluka.