Loading...

Najčešća pitanja o NATO-u

31.05.2016.

Najčešća pitanja o NATO-u

Članstvom u NATO-u, zemlja ne gubi svoj suverenitet već je on dodatno ojačan. Kao članica NATO-a, Crna Gora ima ravnopravan glas kao i ostale članice jer se odluke donose jednoglasno...

Ukratko o NATO-u

11.05.2016.

Ukratko o NATO-u

Organizacija Sjevernoatlantskog sporazuma (NATO) je političko-vojni savez koji se sastoji od 28 država članica Evrope i Sjeverne Amerike. Savez odluke donosi konsenzusom (jednoglasno) i svaka zemlja članica ima jednako pravo glasa u procesu odlučivanja. Države članice se članstvom obavezuju da će poštovati individualne slobode, demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava, kao ključne vrijednosti. Sjedište NATO-a je u Briselu.

NATO program Nauka za mir i bezbjednost

11.05.2016.

NATO program Nauka za mir i bezbjednost

NATO PROGRAM NAUKA ZA MIR I BEZBJEDNOST (SPS) NATO program Nauka za mir i bezbjednost predstavlja osnovni instrument za unapredenje saradnje i dijaloga sa svim partnerima putem razmjene znanja, naucnih istraživanja i inovacija kako bi se doprinijelo ciljevima Alijanse i odgovorilo na prioritetne oblasti koje su identifikovane u novoj politici partnerstva.

Najčešće zablude o NATO

11.05.2016.

Najčešće zablude o NATO

Članstvo u NATO neće značiti uspostavljanje vojnih baza za stacioniranje stranih vojnika na našoj teritoriji. NATO je međunarodna organizacija čije vojne kapacitete čine kapaciteti država članica i to isključivo oni koje same odluče da stave na raspolaganje Alijansi. NATO nema vojsku i ne gradi vojne baze. U državama u kojima postoje sukobi, a NATO sprovodi operacije (ISAF - Avganistan, KFOR - Kosovo), Alijansa može koristiti postojeća postrojenja kao baze ili izgrađivati nova, ali isključivo uz pristanak država na čijoj teritoriji se izvodi operacija. NATO posjeduje određene kapacitete u zajedničkom vlasništvu i u nadležnosti Saveza, kao što su štabovi u okviru NATO komandne strukture (od kojih zemlje u kojima su locirani imaju značajne benefite: ekonomske, bezbjednosne i socijalne).

NATO i civilne katastrofe

11.05.2016.

NATO i civilne katastrofe

Crna Gora, kao clanica Alijanse, obezbijedice svojim gradanima primjenu najviših standarda u izgradnji sistema za prevenciju civilnih katastrofa i saniranju njihovih eventualnih posljedica. Pomoc clanicama u takvim situacijama nalazi se visoko na listi prioriteta NATO. U to su se naši gradani uvjerili i u ovoj pretpristupnoj fazi.

Crna Gora - NATO - ekonomija, turizam

11.05.2016.

Crna Gora - NATO - ekonomija, turizam

Članstvom u NATO, Crna Gora postaje partner najrazvijenijim ekonomijama. Zemlje koje su NATO članice pripadaju društvu najprosperitetnijih zemalja posljednjih 60 godina.

Sajber terorizam

11.05.2016.

Sajber terorizam

Sajber terorizam predstavlja jednu od glavnih globalnih prijetnji savremene bezbjednosti. NATO je jedina organizacija koja se na sistematičan i stručan način bavi zaštitom od ovog tipa terorizma i ima razvijen sistem sajber odbrane.

Neutralnost kao opcija?

11.05.2016.

Neutralnost kao opcija?

Neutralnost je najskuplja opcija za države veličine, resursa i mogućnosti Crne Gore. Uporedna analiza odbrambenih budžeta to jasno pokazuje - države koje, su neutralne razvijaju godinama kompletan sistem odbrane u koji dugoročno gledano, ulažu mnogo više nego što bi ulagale da su dio kolektivnog sistema odbrane.

NATO i EU

11.05.2016.

NATO i EU

Evropske i evroatlantske integracije su komplementarni procesi. Arhitektura današnje Evrope pociva na dva stuba - NATO kao rezultat bliskosti u strateškim vojno-politickim interesima Evrope i SAD i EU koja je proizašla iz ekonomskog povezivanja zemalja zapadne Evrope.

Zašto NATO

11.05.2016.

Zašto NATO

Članstvo u NATO je nacionalni interes i odgovor na pitanje kakav strateški pravac zemlja treba da zauzme da bi generacije koje dolaze živjele bolje.

Sve o NATO samitima

11.05.2016.

Crna Gora i NATO - najčešća pitanja i odgovori

11.05.2016.

Crna Gora i NATO - najčešća pitanja i odgovori

Članstvo u NATO neće značiti uspostavljanje vojnih baza za stacioniranje stranih vojnika na našoj teritoriji.

CRNA GORA & NATO

11.05.2016.

CRNA GORA & NATO

Evroatlantske integracije su, uz integraciju u Evropsku uniju i razvijanje dobrosusjedskih odnosa i unapređenje regionalne saradnje, ključni prioritet vanjske politike Crne Gore. U Deklaraciji o nezavisnosti od 3. juna 2006, Crna Gora je jasno izrazila svoju posvećenost evroatlantskim integracijama kao jednom od najvažnijih nacionalnih interesa. Crna Gora vjeruje da je članstvo u NATO-u garancija dugoročne stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana.